Privacy Policy

 

Thank you for visiting us online at https://my.bbwbooks.com/ (“Website”). If you continue to browse and use the Website, you are deemed to have agreed to this Privacy Policy.

The website is operated by Big Bad Wolf Books Sdn. Bhd. (“BBW”). BBW respects visitors to the Website and treats your Personal Data seriously. This Privacy Policy serves to guide you on how BBW collect, process, use, disclose, transfer and store your Personal Data. Please peruse this Privacy Policy carefully and understand your rights on the matter.

The terms “we”, “us” and “our” shall refer to BBW. "Big Bad Wolf Companies" shall mean reference to BBW and its affiliated and related companies. The term “you” refers to the customer visiting the Website and/or order through us via the Website or through our customer service agents.

Unless stated otherwise, this Privacy Policy applies to all information that we have about you and your account. For the purpose of this Privacy Policy, the reference to Personal Data includes “personally identifiable information.” If you choose to visit the Website, your visit and any dispute over privacy is subject to this Privacy Policy and the Terms of Use on the Website.

 

Collection and Use of Personal Data

Pursuant to the Personal Data Protection Act 2010, this Privacy Policy outlines the rights, interests, obligations and duties of all parties involved in the collection, recording, holding, storing or processing, disclosure of information that we may collect about you through the Website or sub-domains of personal information and data as may be protected by the Act.

We will not collect any Personal Data about you unless you voluntarily choose to provide us with it (e.g. by registering yourself as a Big Bad Wolf member, accessing the Website, taking a survey, participating in contests and/or communicate with our Customer Service etc.), provide your explicit consent, or unless otherwise permitted by applicable laws and regulations for the protection of your Personal Data.

 

Personal Data that we may collect

BBW may collect the following personal information from you when you visit the Website, registers, places an order online, contacts BBW or participates in BBW promotions or questionnaires, including but not limiting to the following: -

  • Name;
  • Gender;
  • National registration identity card number;
  • Postal address
  • Telephone number;
  • Email address;
  • Credit card or bank account information; and
  • Other personal data relevant to registration and/or provisioning of your account, surveys, promotions and/or other purposes.

In all cases, the details requested via the Website are necessary to provide an optimal service to you. In cases where you do not provide the requested details, we cannot guarantee that the information and services provided will fully satisfy your needs.

 

How are we using the Personal Data?

We use the information that we collect to improve the content of the Website by incorporating information that is relevant to you, to notify you our updates, to contact you for marketing and sales purposes that are related specifically to your needs and interests and to communicate with our partners and/or agents. This information is not shared with other organisations for any reason, commercial or business, without your prior explicit consent.

By assessing the Website and/or clicking the corresponding box, you expressly, freely and unequivocally accept that your details will be treated/used by us for the following purposes:

  • Improve the shopping experience.
  • For marketing and promotional activities, market surveys, trend and statistical analysis
  • Process your online orders, including the sending of e-mails and/or text messages to inform you of delivery status.
  • Process order returns and refunds.
  • Manage your account.
  • Contact you if there is any problem with any of your orders or for other logistical reasons.
  • Respond to your queries.
  • Send you commercial information by e-mail, SMS or MMS to inform you of our new products, new store locations, special offers and news relating to the Website and/or Big Bad Wolf Companies in general.
  • Meeting any legal or regulatory requirements relating to our provision of services and products and to make disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular, code applicable to Big Bad Wolf Companies.
  • For the maintenance and upkeep of customer records.
  • For credit assessments, financial and background investigation as and when deemed necessary.
  • To administer participation in any contest/program related to the public organised by us.
  • For security and crime prevention purposes, risks management, safeguarding Big Bad Wolf Companies in the event of any claim, litigation, suits etc.
  • For handling the report for lost item, customer complaints and taking appropriate action relating thereto.

 

Transferring Personal Data outside of Malaysia

It may be necessary, if so required for any of the aforesaid purposes to transfer your Personal Data to locations outside Malaysia or to disclose to other Big Bad Wolf Companies, business partners, service providers and/or the relevant authorities, who may be located within or outside Malaysia. Save for the foregoing, your Personal Data will not be knowingly transferred to any place outside Malaysia or be knowingly disclosed to any third party unnecessarily.

 

Links to Third Party Websites

The Website may contain links to other third-party websites with confidentiality policies that are different from this Privacy Policy. Consequently, Big Bad Wolf Companies shall not be liable for the content or practices of the linked websites. We advise you to check the confidentiality policy of any website you access via the Website. The Personal Data you choose to give to unrelated third parties is covered by their privacy policies, not this Privacy Policy.

If you use the chat rooms on the Website, you should be aware that any Personal Data you submit there can be read, collected, and used by other users of these forums and could be used to send you unsolicited messages. We shall not be responsible for the Personal Data that you choose to submit therein.

 

Email Communications

To enable you to take advantage of related opportunities on the Website, we would be sending you email that contain information about your book-related interests. For example, if you have completed a search for a book on home designs on the Website and have saved your cart or otherwise not yet purchased your book, we may send you an email message reminding you about your saved item or about a home design. Similarly, if you receive an email from us about home design and demonstrate an interest in architecture by affirmatively clicking on a link about architecture in the email, you may receive an email about architectural books on offers or other information. We believe these email messages will provide you with useful information about book-related special offers available through the Website. Please note that you will have the opportunity to choose not to receive these email messages in any such email we send.

 

Protection of Personal Data

Please be rest assured that we take the necessary precautions, both administrative and technical, to prevent and safeguard your Personal Data against loss, theft, misuse and unauthorised access, disclosure, usage, alternation or destruction. All transactions via the Website will be performed via secure payment systems.

 

Retention of Personal Data and Access

You are responsible for ensuring that the Personal Data you provide us is accurate, complete and not misleading and that such Personal Data is kept up to date. We may request your assistance to procure the consent of third parties whose Personal Data is provided by you to us and you agree to use your best endeavours to do so.

We shall endeavour to make it easy for you to keep your information accurate, complete and up to date by accessing the My Profile page on the Website. We will retain your personal data for the period necessary to fulfill the many different purposes outlined in this Privacy Policy unless a longer retention period is permitted or required by law.

You may at any time make a written request to us to correct any Personal Data that is inaccurate, incomplete, misleading or out-of-date and we shall, upon receipt of your written request for correction(s), take all necessary measures to give effect to such correction(s).

We store and process Personal Data in secure environments in the country or region where it is collected. In order to provide our services, we must transfer your Personal Data to countries where our third-party vendors are located. Such transfers of Personal Data will be conducted in accordance with local data protection laws. You hereby understand and consented to the transfer of your Personal Data out of Malaysia, if applicable as described herein. If you do not agree with this, please send written notice to us to the email stated below.

 

Children

We may not knowingly collect Personal Data from children without prior parental consent if required by applicable law. We will only use or disclose Personal Data about a child to the extent permitted by law, to seek parental consent pursuant to local law and regulations or to protect a child. The definition of "child" or "children" shall be in accordance with the applicable local laws.

Withdrawal of Consent

Notwithstanding anything to the contrary, you may at any time withdraw your consent to us processing any Personal Data or to any part or portion of the same by sending to us a written notice of withdrawal to the email stated below and within the period prescribed under the Personal Data Protection Act 2010. We shall take all necessary measures to give effect to your withdrawal of consent, to the extent that such withdrawal does not conflict with any of our other legal obligations.

If you do not wish to have your personal data shared with any other party or if you do not wish to be solicited for products offered by us, kindly inform us in writing at the email stated below.

You shall, upon written request to us, be granted access to all your Personal Data held or stored or processed by us. For the avoidance of doubt, the word “access” for the purposes of this Privacy Policy shall mean notification of such Personal Data that is processed by or on behalf of us and to have a copy of such personal data communicated or conveyed to you in the form and manner of our choice.

 

Changes to this Privacy Policy

We will update our policy and terms of business from time-to-time; hence we advise you to check our Website and check this page regularly to keep up-to-date.

 

Contact us

We will respond to reasonable requests to review your Personal Data and to correct, amend or delete any inaccuracies. If you have any questions or comments about this Privacy Policy, please contact us at the following address or reach out to our customer service: 

 

Big Bad Wolf Books Sdn. Bhd.

Wolf House, 5 Jalan Trompet 33/8,

Taman Alam Indah, Seksyen 33,

40400, Shah Alam, Selangor, Malaysia 

 

Customer Service:
Email: supportmy@bigbadwolfbooks.com
Contact Number: 03-5614 4664

 

We trust that you will consent to the processing of your Personal Data. By providing your Personal Data to us, you declare that you have read, understood and accepted the statements and terms herein contained. Thanks again for visiting the Website and for placing your trust in us.

 

 

 

Dasar Privasi

 

Terima kasih kerana melawat kami di atas talian di https://my.bbwbooks.com/ (“Laman Web”). Jika anda terus melayari dan menggunakan Laman Web, anda dianggap bersetuju dengan Dasar Privasi ini.

Laman Web adalah dikendalikan oleh Big Bad Wolf Books Sdn Bhd (“BBW”). BBW menghormati pelawat-pelawat ke Laman Web dan memperlakukan Data Peribadi anda dengan serius. Dasar Privasi ini berfungsi untuk membimbing anda tentang bagaimana BBW mengumpul, memproses, menggunakan, mendedahkan, memindahkan dan menyimpan Data Peribadi anda. Sila baca Dasar Privasi ini dengan teliti dan fahami hak anda mengenai perkara itu.

Terma-terma “kami” dan “kita” hendaklah merujuk kepada BBW. "Syarikat Big Bad Wolf" hendaklah bermaksud rujukan kepada BBW dan syarikat-syarikat sekutu dan gabungannya. Terma “anda” merujuk kepada para pengunjung yang melawat Laman Web dan/atau memesan menerusi kami melalui Laman Web atau menerusi ejen-ejen perkhidmatan pelanggan kami.

Kecuali dinyatakan sebaliknya, Dasar Privasi ini terpakai kepada semua maklumat yang kami ada mengenai anda dan akaun anda. Untuk tujuan Dasar Privasi ini, rujukan kepada Data Peribadi termasuk “maklumat yang boleh dikenalpasti secara peribadi.” Jika anda memilih untuk melawat Laman Web, lawatan anda dan apa-apa pertikaian ke atas privasi adalah tertakluk kepada Dasar Privasi ini dan Terma-Terma Penggunaan di Laman Web.

 

Pengumpulan dan Pengunaan Data Peribadi

Selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, Dasar Privasi ini menggariskan hak-hak, kepentingan-kepentingan, obligasi-obligasi dan kewajipan-kewajipan kesemua pihak yang terlibat dalam pengumpulan, merekod, memegang, menyimpan atau memproses, mendedahkan maklumat yang mungkin kami kumpul tentang anda menerusi Laman Web atau sub-domain maklumat peribadi dan data yang mungkin dilindungi oleh Akta.

Kami tidak akan mengumpulkan sebarang Data Peribadi tentang anda melainkan anda secara sukarela memilih untuk membekalkan kepada kami dengannya (iaitu dengan mendaftarkan diri anda sebagai ahli Big Bad Wolf, mengakses Laman Web, mengambil bahagian dalam kaji selidik, terlibat di dalam peraduan dan/atau berhubung dengan Perkhidmatan Pelanggan kami dan sebagainya.), memberikan kebenaran yang jelas, atau melainkan dibenarkan sebaliknya oleh undang-undang dan peraturan-peraturan yang terpakai untuk melindungi Data Peribadi anda.

 

Data Peribadi yang mungkin kami kumpulkan

BBW mungkin mengumpulkan maklumat peribadi berikut daripada anda apabila anda melawat ke  Laman Web, mendaftar, membuat pesanan di atas talian, menghubungi BBW atau mengambil bahagian dalam promosi atau soal selidik BBW, termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut: -

  • Nama;
  • Jantina;
  • Nombor kad pengenalan pendaftaran National;
  • Alamat pengeposan;
  • Nombor telefon;
  • Alamat emel;
  • Maklumat kad kredit atau akaun perbankan; dan
  • Lain-lain data peribadi yang penting kepada pendaftaran dan/atau penyediaan akaun anda, kaji selidik, promosi dan/atau tujuan-tujuan lain.

Dalam semua keadaan, butir-butiran yang diminta melalui Laman Web adalah perlu utuk membekalkan perkhidmatan yang terbaik kepada anda. Dalam keadaan-keadaan yang anda tidak membekalkan butir-butiran yang diminta, kami tidak boleh menjamin bahawa maklumat dan perkhidmatan yang dbekalkan akan memuaskan keperluan anda sepenuhnya.

 

Bagaimanakah kami menggunakan Data Peribadi?

Kami menggunakan maklumat yang kami kumpulkan untuk meningkatkan kandungan Laman Web dengan menggabungkan maklumat yang relevan kepada anda, untuk memberitahu kepada anda perkembangan terkini pihak kami, untuk menghubungi anda bagi tujuan pamasaran dan jualan yang berkaitan khususnya dengan keperluan dan kepentingan/minat anda dan untuk berhubung dengan rakan-rakan kongsi dan/atau ejen-ejen kami. Maklumat ini tidak akan dikongsi dengan organisasi lain untuk sebarang alasan, komersial atau perniagaan tanpa kebenaran jelas terlebih dahulu daripada anda.

Dengan melayari  Lawan Web dan/atau mengklik kotak yang sesuai/sepadan, anda secara jelas, bebas dan tanpa ragu-ragu menerima bahawa butir-butiran anda akan diperlakukan/dipergunakan oleh kami untuk tujuan-tujuan berikut:

  • Meningkatkan pengalaman membeli belah.
  • Untuk aktiviti pemasaran dan promosi, kaji selidik pasaran, analisis trend dan statistik.
  • Memproses pesanan atas talian anda, termasuk mengirim emel dan/atau pesanan teks untuk memberitahu tentang status penghantaran.
  • Memproses pesanan pengembalian dan pemulangan.
  • Menguruskan akaun anda.
  • Menghubungi anda jika terdapat sebarang masalah dengan sebarang pesanan anda atau untuk urusan-urusan logistik yang lain.
  • Memberi maklum balas kepada segala pertanyaan anda.
  • Menghantar maklumat komersial kepada anda melalui emel, SMS atau MMS untuk memberitahu kepada anda berkenaan produk-produk baru kami, lokasi-lokasi kedai yang baru, tawaran-tawaran istimewa dan berita-berita berkaitan dengan Laman Web dan/atau Syarikat Big Bad Wolf secara amnya.
  • Memenuhi sebarang keperluan undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan penyediaan perkhidmatan dan produk-produk kami dan untuk membuat pendedahan di bawah keperluan sebarang undang-undang yang terpakai, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, panduan, pekeliling, kod yang terpakai kepada Syarikat Big Bad Wolf.
  • Untuk penyelenggaraan dan simpanan rekod pelanggan.
  • Untuk pentaksiran kredit, kewangan dan penyiasatan latar belakang apabila dianggap perlu.
  • Untuk mentadbir penglibatan dalam mana-mana peraduan/program yang berkaitan dengan orang awam yang dianjurkan oleh kami.
  • Untuk tujuan keselamatan dan mengelakkan jenayah, pengurusan risiko, melindungi Syarikat Big Bad Wolf sekiranya apa-apa tuntutan, litigasi, guaman dan sebagainya.
  • Untuk menguruskan laporan tentang kehilangan barangan, aduan pelanggan dan mengambil tindakan yang sewajarnya berkaitan dengannya.

 

Memindahkan Data Peribadi di luar Malaysia

Ia mungkin adalah perlu, jika diperlukan untuk tujuan yang disebutkan sebelumnya untuk memindahkan Data Peribadi anda ke lokasi di luar Malaysia atau untuk mendedahkan kepada Syarikat Big Bad Wolf yang lain, rakan niaga, penyedia perkhidmatan dan/atau pihak berkuasa yang berkaitan, yang mungkin berada di dalam atau di luar Malaysia. Kecuali yang telah dinyatakan di atas, Data Peribadi anda tidak akan secara sengaja dipindahkan ke mana-mana tempat di luar Malaysia atau secara sengaja didedahkan kepada pihak ketiga yang tidak perlu.

 

Pautan kepada Laman Web Pihak Ketiga

Laman Web mungkin mengandungi pautan kepada laman web pihak ketiga yang lain yang polisi kerahsiaannya adalah berlainan daripada Dasar Privasi ini.  Akibatnya, Syarikat Big Bad Wolf tidak akan bertanggungjawab untuk kandungan dan amalan laman-laman web yang dipautkan. Kami menasihati anda untuk memeriksa dasar kerahsiaan mana-mana laman web yang anda akses melalui Laman Web. Data Peribadi yang anda pilih untuk beri kepada pihak-pihak ketiga yang tidak berkaitan adalah dilindungi oleh dasar privasi mereka, bukan Dasar Privasi ini.

Jika anda menggunakan ruang sembang di Laman Web, anda seharusnya sedar bahawa sebarang Data Peribadi yang anda kirimkan di sana dapat dibaca, dikumpulkan, dan digunakan oleh pengguna-pengguna lain forum ini dan boleh juga digunakan untuk mengirim kepada anda pesanan yang tidak diminta. Kami tidak akan bertanggungjawab untuk Data Peribadi yang anda pilih untuk sertakan di dalamnya.

 

Komunikasi emel

Untuk membolehkan anda memanfaatkan peluang-peluang yang berkaitan di Laman Web, kami akan menghantar kepada anda emel yang mengandungi maklumat tentang buku yang berkaitan dengan minat anda. Sebagai contoh, jika anda telah menyempurnakan carian untuk sebuah buku berkenaan dengan reka bentuk rumah di Laman Web dan telah menyimpan troli anda atau sebaliknya belum membeli buku anda, kami mungkin mengirim kepada anda suatu pesanan emel yang mengingatkan anda tentang barangan yang disimpan atau tentang reka bentuk rumah. Begitu juga, jika anda menerima suatu emel daripada kami tentang reka bentuk rumah dan menunjukkan minat dalam seni reka dengan mengklik secara tegas pada pautan tentang seni reka di dalam emel, anda mungkin menerima suatu emel tentang buku-buku seni bina atas tawaran atau maklumat lain. Kami percaya emel-emel ini akan membekalkan kepada anda maklumat yang berguna tentang tawaran khas buku yang berkaitan yang boleh didapati menerusi Laman Web. Sila ambil perhatian bahawa anda akan mempunyai peluang untuk memilih supaya tidak menerima pesanan-pesanan emel ini dalam emel sebegitu yang kami hantar.

 

Perlindungan Data Peribadi

Yakinlah bahawa kami mengambil langkah-langkah yang perlu, dalam kedua-dua pentadbiran dan teknikal, untuk menghalang dan menjaga Data Peribadi anda terhadap kehilangan, kecurian, penyalahgunaan dan akses, pendedahan, penggunaan, penggantian atau kemusnahan tanpa kebenaran. Kesemua transaksi melalui Laman Web akan dilaksanakan melalui sistem bayaran yang selamat.

 

Penahanan Data Peribadi dan Akses

Anda adalah bertanggungjawab untuk memastikan bahawa Data Peribadi yang anda bekalkan kepada kami adalah tepat, lengkap dan tidak mengelirukan dan bahawa Data Peribadi sebegitu sentiasa dikemaskini.  Kami mungkin meminta bantuan anda untuk mendapatkan kebenaran pihak ketiga yang mana Data Peribadi dibekalkan oleh anda kepada kami dan anda bersetuju untuk menggunakan usaha terbaik anda untuk berbuat demikian.

Kami akan berusaha untuk memudahkan anda menyimpan maklumat anda dengan tepat, lengkap dan terkini dengan mengakses halaman Profil Saya di Laman Web. Kami akan menyimpan data peribadi anda untuk jangka masa yang diperlukan untuk memenuhi pelbagai tujuan yang berlainan yang dirangka dalam Dasar Privasi ini kecuali tempoh penyimpanan yang lebih lama dibenarkan atau diperlukan oleh undang-undang.

Anda boleh pada bila-bila masa membuat permintaan bertulis kepada kami untuk membetulkan sebarang Data Peribadi yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau lapuk dan kami akan, setelah menerima permintaan bertulis untuk pembetulan, mengambil semua langkah yang diperlukan untuk memberi kesan kepada pembetulan tersebut.

Kami menyimpan dan memproses Data Peribadi di persekitaran yang selamat di dalam negara atau wilayah di mana ia dikumpulkan. Demi untuk menyediakan perkhidmatan kami, kami mesti memindahkan Data Peribadi anda ke negara-negara di mana pembekal pihak ketiga kami berada. Pemindahan sebegitu Data Peribadi akan dilakukan selaras dengan undang-undang perlindungan data setempat. Anda dengan ini memahami dan membenarkan pemindahan Data Peribadi anda ke luar Malaysia, jika berkenaan seperti yang dijelaskan di sini. Sekiranya anda tidak bersetuju dengan ini, sila kirimkan notis bertulis kepada kami ke emel yang dinyatakan di bawah.

 

Anak-Anak

Kami mungkin secara tidak sengaja mengumpulkan Data Peribadi daripada anak-anak tanpa kebenaran ibu bapa terlebih dahulu jika diperlukan oleh undang-undang yang terpakai. Kami hanya akan menggunakan atau mendedahkan Data Peribadi mengenai anak setakat mana yang diizinkan oleh undang-undang, untuk meminta persetujuan ibu bapa menurut undang-undang dan peraturan tempatan atau untuk melindungi anak. Definisi “anak” atau “anak-anak” hendaklah sesuai dengan undang-undang tempatan yang terpakai.

 

Penarikan Kebenaran

Walau apa pun yang bertentangan, anda boleh pada bila-bila masa menarik balik kebenaran anda kepada kami yang memproses sebarang Data Peribadi atau mana-mana bahagian atau bahagian yang sama dengan mengirim kepada kami notis penarikan balik bertulis kepada emel yang dinyatakan di bawah dan dalam tempoh yang dinyatakan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010. Kami akan mengambil kesemua langkah yang perlu untuk memberi kesan kepada penarikan balik kebenaran, setakat bahawa penarikan balik tersebut tidak akan bercanggah dengan apa-apa kewajipan undang-undang kami yang lain.

Sekiranya anda tidak berhasrat untuk data peribadi anda dikongsi dengan mana-mana pihak yang lain atau jika anda tidak berhasrat untuk diminta untuk produk-produk yang ditawarkan oleh kami, sila maklumkan kepada kami secara bertulis ke emel yang dinyatakan di bawah.

Anda hendaklah, setelah meminta secara bertulis kepada kami, diberikan akses untuk kesemua Data Peribadi yang dipegang atau disimpan atau diproses oleh kami. Untuk mengelakkan keraguan, perkataan “akses” untuk tujuan Dasar Privasi ini hendaklah bermaksud pemberitahuan Data Peribadi sebegitu yang diproses oleh atau bagi pihak kami dan untuk mempunyai satu salinan data peribadi sebegitu yang disampaikan kepada anda dalam bentuk dan cara pilihan kami.

 

Perubahan kepada Dasar Privasi Ini

Kami akan mengemaskini dasar dan terma-terma perniagaan kami dari semasa ke semasa; justeru kami menasihati anda untuk memeriksa Laman Web kami dan memeriksa halaman ini setiap masa untuk sentiasa mendapat maklumat terkini.

 

Hubungi kami

Kami akan memberikan maklum balas kepada pertanyaan munasabah anda untuk mengkaji Data Peribadi anda dan untuk membetulkan, meminda atau memadam sebarang ketidaptepatan. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan Dasar Privasi ini, sila hubungi kami di alamat berikut atau hubungi perkhidmatan pelanggan kami: 

 

Big Bad Wolf Books Sdn Bhd

Wolf House, 5 Jalan Trompet 33/8,

Taman Alam Indah, Seksyen 33,

40400, Shah Alam, Selangor, Malaysia

 

Perkhidmatan Pelanggan:

E-mel: supportmy@bigbadwolfbooks.com

Nombor Telefon: 03-5614 4664

 

Kami percaya bahawa anda akan membenarkan untuk memproses Data Peribadi anda.  Dengan membekalkan Data Peribadi anda kepada kami, anda telah mengisytiharkan bahawa anda telah membaca, memahami dan menerima kenyataan-kenyataan dan terma-terma yang terkandung di sini. Terima kasih sekali lagi kerana melawat Laman Web dan meletakkan kepercayan kepada kami.